INTERNET

INTERNET

       Internet dünyanın en büyük bilgisayar ağıdır. Aynı zamanda birçok bilgisayar sistemini TCP/IP protokolü ile birbirine bağlayan dünya çapında yaygın ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. 

       Internet ilk olarak 1969 yılında ARPAnet adı altında başlamıştır. ARPA (Advanced Research Projects Agency/ Geliştirilmiş Araştırma Projeleri Ajansı), A.B.D Savunma Bakanlığına bağlı bir kurumdur ve esas olarak askeri bilgisayar ve iletişim projelerini geliştirmek için çalışmış olsa da, zaman içinde yayılarak bugün bilinen haline gelmiştir.

       TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)

       Bilgisayar ile veri alma gönderme birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan veri iletişim protokolüne verilen addır.

       Internet, TCP/IP protokolü ile desteklenen pek çok servis sunar. Kullanıcı, Internete bağlı diğer herhangi bir bilgisayardaki bilgilere erişebilir, onları kendi bilgisayarına alabilir, kendi bilgisayarından da Internet erişimi olan başka bir bilgisayara dosya ve bilgi gönderebilir. Bu özellik dosya transfer protokolü (FTP) olarak bilinir.

       FTP (File Transfer Protocol)

       Internete bağlı bir bilgisayarın diğerine dosya aktarımı için geliştirilen bir Internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır.

       Benzer şekilde, Internet üzerindeki kullanıcılar birbirlerine elektronik posta (e-mail) gönderebilirler. Geliştirilen World Wide Web (WWW) gibi Internet araçları ile bilgiye ulaşım daha kolaylaşmış ve ulaşılabilecek bilgiler ve servis miktarları artmıştır.

       Internetteki Dosya Formatları

       Internet üzerinde erişilen bilgiler değişik dosya formatlarından oluşmuştur.

Metin Dosyaları: Genellikle ASCII, bazen de ISO vb. standartlarda yazılmış olan ve sadece düz yazıları içeren dosyalardır.
Binary Dosyalar: Metin dosyaları dışındaki her şey bir anlamda bu gruba dahildir. Bunlar:

              - Uygulama Programları

              - Görüntü Dosyaları (resimler)

              - Ses

              - Hareketli görüntü (video)

              - Sıkıştırılmış dosyaları (zip, arj vb.)

       DNS (Domain Name System)

       Internete bağlı her bilgisayarın kendine özgü bir adresi vardır. DNS olarak adlandırılan hiyerarşik bir isimlendirme sistemi ile (Internet adresi), Internete bağlı bilgisayarlara ve bilgisayar sistemlerine isimler verilir

       DNS bir TCP/IP protokolüdür. DNS, 'host' olarak adlandırılan Internete bağlı tüm birimlerin yerel olarak bir ağaç yapısı içinde gruplandırılmasını sağlar. Bu şekilde bütün adreslerin her yerde tanımlı olması gerekmez.

       Her bir Internet adresine 4 haneli bir numara karşılık gelir. a.b.c.d şeklindeki bu numaralara IP(Internet Protocol) numaraları denir. Burada a,b,c ve d 0-255 arasında değişen bir tam sayıdır. Örneğin;

                            academic.bilgi.edu.tr        için bu numara

                                 194.175.5.20              dir.

       Her Internet adresinin ilk kısmı, bulunduğu domain' in ağ (network) adresini, son kısım ise makinanın numarasını verecek şekilde ikiye bölünür. academic.bilgi.edu.tr' de ilk kısım bilgisayar adını, ikinci kısım kuruluş adını, üçüncü kısım kuruluş tipini, dördüncü kısım ise ülke kodunu vermektedir.

       DOMAIN

       Domain, alan anlamına gelmektedir. Internet' te çok kullanılan bir kavramdır. Domain Name olarak kullanımına, com (commercial, ticari), edu (educational, eğitim), gov (government, hükümet) vb. alanlar örnek verilebilir.

       HOST

       Internet'e bağlı bilgisayarlara verilen addır.

       - A Sınıfı ağ adresleri 1.0.0.0 adresinden 127.0.0.0 adresine kadar olan alanı kaplarlar.

       - B Sınıfı ağ adresleri 128.0.0.0 adresinden 191.255.0.0 adresine kadar olan alanı kaplarlar.

       - C Sınıfı ağ adresleri 192.0.0.0 adresinden 223.255.255.0 adresine kadar olan aralıktır.

       - D 224 ve 254 arasında kalan adresler herhangi bir ağ tanımlamazlar, ileri kullanımlar için ayrılmışlardır.

       Bu domain adreslerinin dağıtımı NIC tarafından yapılır.

       NIC (Network Information Center)

       NIC, ağ kullanıcılarına bilgi, yardım ve diğer hizmetleri sunan kurumdur. Her IP adresine karşılık düşen bir makina ismi bulunmaktadır. Her domain' de o domain' e ait IP numaraları ile bu isimler arasında geçişi sağlayan bir servis (DNS) bulunur. Bu servis aynı zamanda diğer domain' lere ait isimleri ilgili DNS' lere sorarak öğrenir.

       DNS, ayrıca Internet adresini nümerik adrese çevirir.

       Internet' e bağlı her ağ, kendisine bağlantı sağlayan bir servis sunucusuna veya kuruma bağlıdır. Bu birleşme yerlerinde birden çok bağlantısı bulunan yönlendiriciler (router) bulunur. Bu düğüm noktalarında düğümün belirli kollarında hangi ağların bulunduğuna dair bilgiler yer alır.

       YÖNLENDİRİCİ (ROUTER)

       Ağlar arasındaki trafiği düzenleyen aygıttır.

       Internet' e bağlı kuruluşlar değişik guruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun domain adresi, o kuruluş hangi gruba dahil ise ilgili kısaltmayı içerir. Ayrıca, ülkelerin 2 harfli tanıtım kodları da adresin sonuna eklenir.

     gov: devlet kuruluşları

     edu: eğitim kuruluşları

     org: ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar

     com: ticari kuruluşlar

     mil: askeri kuruluşlar

     net: bilgisayar ağı işleticileri, servis sunucuları

       INTERNET' E ERİŞİM NASIL YAPILIR?

       Gereken donanım:

       - Bilgisayar

       - Modem

       - Telefon Hattı

       Gerekli yazılım:

       - Dial-up bağlantılarda, bağlantıyı sağlayacak bir terminal program (Internet bağlantısı için gerekli yazılımlar Servis Sağlayıcılarından edinilebilir).

       - Dial-up bağlantı yapılabilecek,bir Internet Servis Sağlayıcısı ile buradan alınacak kullanıcı adı, kullanıcı şifresi ve e-mail adresi

       SERVİS SAĞLAYICI

       Internet Servis Sağlayıcısı, kişilere ve kurumlara WWW, FTP ve e-mail vb. servislerini belirli bir ücret karşılığında verilen ad' dır.

       İLK İNTERNET BAĞLANTISI

       Internet'e bağlantı bir Winsock programı yardımıyla gerçekleşir. Bu program kullanıcının bilgisayarını Servis Sağlayıcının bilgisayarına bağlar. Internet Explorer, Netscape, Eudora, WinFTP gibi programlar yardımıyla, WWW, FTP, e-mail gibi Internet araçları kullanılabilir.

       WINSOCK NEDİR?

       WINSOCK, bir Windows Internet standardıdır (Windows Sockets). Winsock standardı, Windows uygulamaları ile Internet arasındaki geçişleri tanımlar ve bu yolla Internet protokolleri kullanan Servis programlarının Windows altında kullanımını olanaklı kılar. Winsock, aynı anda tek PPP modem bağlantısı üzerinden birden fazla Internet uygulaması çalıştırılmasına olanak sağlar.

       PPP (Point-to-Point-Protocol) 

       Yaygın olarak kullanılan bir tür seri iletişim protokolüdür. Seri hat üzerinden iki noktayı birbirine bağlama işlemini tanımlar.

Şekil 5.1. Internet' in Tarihçesi

 

Şekil 5.2. Internet Kullanımı