MODEMLER

MODEMLER

       Internet gibi bilgi ağlarına erişmek için, ya da diğer kullanıcılarla haberleşmek için kullanılır. Standart telefon hatları sadece ses transferi yapabilir. Bu durumda verileri sese, sesleri de verilere dönüştürmek ve bu dönüşümü yüksek hızda yapmak gerekir. Bu hız modemlere bağlıdır. Telefon hatları veri transferi yapamadığından, verinin gönderildiği yerdeki modem, veriyi sese dönüştürür.

       Modemler kendi aralarında çeşitli iletişim yöntemleri kullanırlar. İki modemin başarılı bir şekilde iletişimde bulunabilmesi, durak biti (stop bit), eşlik biti (parity bit), akış kontrolü (flow control) gibi özellikler sayesinde olur. İlk iletişim handshake ile gerçekleşir. Arayan ve aranan modemlerin karşılıklı birbirlerini tanıtmalarıyla (sinüs dalgası gönderilmesiyle) modemler arasındaki iletişim hızı belirlenir. bu hız genellikle modemler arasındaki en düşük hızdır. Sağlanan bağlantı sinüs dalgasının birkaç milisaniye kesilmesi ile kopar.

       Modemler, bağlantı türlerine göre dahili (internal), harici (external) ve usb (universal serial bus) modem olmak üzere üç çeşittir;

Dahili Modemler

       Bilgisayarın içindeki genişletme yuvalarına takılır. Modem kartının üzerindeki iki çıkıştan biri telefon hattına, diğeri ise telefon cihazına bağlanırlar.

 Şekil 4.16. Dahili Modem

 

Harici Modemler

       Bilgisayara, seri çıkışlardan ara kablo yardımıyla bağlanırlar.

Şekil 4.17. Harici Modem 

 

extmodem.bmp (129982 bytes)
Bu porta takılan kablo ile  modemle bilgisayar birbirine bağlanır

Modemin güç kablosudur

 

Telefon cihazı bağlanır

Telefon hattı bağlanır

Şekil 4.18. Harici Modemin Bağlantı Yapısı

 

USB Modemler

  Bilgisayara USB portundan bağlanırlar.

usb portu.bmp (93686 bytes)

Şekil 4.19. USB Modem ve Bağlantı Portu

 

       USB Modemlemlerle Harici Modemlerin farkı :

       USB modemler bağlandıkları anda gibi sistem tarafından görülmektedirler. Bilgisayar açıkken çıkartılıp takılabilmektedirler. Ancak USB modemler mikroişlemciyi harici modeme göre daha fazla meşgul etmektedirler ki bu da sistemin yavaşlamasına neden olmaktadır. Harici modemler ise sadece kendi mikroişlemcilerini kullandıklarından bilgisayarın mikroişlemcisini kullanmazlar. Bu yüzden harici modemlerin performansları daha iyidir. Fakat harici modemler bilgisayar açıkken çıkartılıp takılamazlar.