bilgisayar kategorileri

BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ

       Bilgisayarlar genel olarak 5 kategori halinde gruplandırılmışlardır.

1-     Mikrobilgisayarlar

2-     Çalışma İstasyonları (Workstation)

3-     Minibilgisayarlar

4-     Büyük boy bilgisayarlar (Mainframes)

5-     Süper bilgisayarlar

       1.     Mikrobilgisayarlar: Tek mikroişlemcili küçük boyutlardaki bilgisayarlardır. 1981 yılında IBM tarfından üretilmişlerdir. Günümüzün bazı mikrobilgisayar modelleri daha geniş sistemlere göre, daha fazla işlem gücü ve hıza sahiplerdir. Mikrobilgisayarlar kişisel kullanım için dizayn edildiklerinden kişisel bilgisayarın (personel computer) kısaltılmışı PC olarak adlandırılırlar. Fiyat olarak da diğer bilgisayarlara göre  daha düşüktürler. Masaüstü ve taşınabilir olarak sınıflandırılırlar. Masaüstü bilgisayarları standart iş yerlerinde ve evlerde kullanılan bilgisayarlardır. Taşınabilir bilgisayarlar ise diz üstü (laptop), defter (notebook), avuç içi (palmtop) ve pen-based olarak gruplandırılmışlardır.

       2.     Çalışma İstasyonu: Yüksek hafıza birimlerine, hesaplama ve grafik kapasitesine sahip ağa bağlı bilgisayarlardır.

       3.     Minibilgisayarlar: 10-100 arası kullanıcılara giriş ve çıkış olanağı sağlamak için tasarlanmışlardır. Kullanıcılar (terminaller) ana bilgisayar içinde bulunan programları kullanmaktadırlar. Terminaller klavye ve monitörden oluşur. Daha çok banka şubelerinde kullanılmaktadır.

       4.     Büyükboy bilgisayarlar: 1000' e yakın  kullanıcıyı destekleyen, büyük miktarlarda giriş, çıkış ve depolama aktivitelerin yönetim kapasitesine sahiplerdir. Mikrobilgisayarlardan daha yoğun ölçüm işlemlerinde  kullanılmaktadır. Isı ve havadaki nem değişikliklerine ve toza  daha duyarlı olduklarından çevresel kontrol odalarında bulunmaktadırlar.

       5.     Süper bilgisayarlar (Cray): En güçlü, hızlı ve en pahalı olan bilgisayarlardır. Bilimsel araştırmalarda, matematiksel işlemler, hesaplamalar, karmaşık problemleri çözmede ve meteoroloji tahminleri gibi karmaşık uygulamalarda  kullanılırlar.Saniyede milyarlarca iş yapabilme özelliğine sahiptirler.