CD_ROM CD-ROM1

CD-ROM

       Kompakt disklerdeki sayısal bilgileri okuyan araçtır. Özellikle multimedya uygulamalarının gözde elemanlarındandır. Müzik setlerindeki kompakt disklere benzemektedirler. Kapasiteleri 650MB' tan fazladır.       

Şekil 2.38. CD-ROM Sürücüleri 

 

       CD-ROM sürücüler, müzik ve veri CD' leri dışında başka tip CD' leri de okuyabilirler.Örneğin "Video CD" denilen film CD' lerini, "Photo CD" denilen fotoğraf albümü CD' lerini ve "Enhanced CD" denilen müzik/veri içeren CD'leri okuyabilmektedirler. Ancak CD-RW denilen tekrar yazılabilir CD' leri okuyabilmesi için "Multi Read" özelliğinin olması gerekmektedir    

       CD-ROM' un Okunması

       CD-ROM sürücüler, disk üzerindeki bilgileri lazer ışığı yardımıyla okur. Sürücünün içinde dönen diskte çok küçük çukur ve tepe bölgeler vardır. Bu bölgeler lazer ışığını farklı yansıttıkları için algılanıp sayılara dönüştürülür. Disk ne kadar hızlı dönüyorsa, bilgiler o kadar hızlı okunur. CD-ROM üzerindeki veriler, yani 0 ve 1 dizileri, bir grup girinti ve çıkıntı ile gösterilir. Sabit bir hızla dönen CD- ROM üzerinde okuma işlemi şöyle yapılır:

       - Lazer okuyucu kafa bir ışın demeti yollar.

       - Bu ışın, kafa üzerindeki bir dizi mercekler yardımıyla CD üzerinde belli bir alana odaklanır.

       - Lazer ışını, CD' nin plastik kaplamasından geçerek alüminyum tabaka üzerinde girinti ve çıkıntılardan yansıtılır.

       - Yansıyan ışın elektriksel sinyallere çevrilir.

       - Yorumlanan elektriksel sinyaller, verilere dönüştürülerek bilgisayara yollanır.      

       İlk üretilen CD-ROM sürücüleri, bilgileri 150 Kbyte/saniye hızında okurken,  "2X" denilen sürücüler, diski iki kat hızlı döndürebilmektedirler. Daha sonraları piyasaya çıkan 24X ve 32X CD-ROM sürücüler, ilk modellerden tam olarak 24 veya 32 kat hızlı çalışamamaktadırlar. Bunun nedeni; diskin iç çemberlerinde, dış çemberlere göre daha az bilgi kayıtlıdır. Eğer disk sabit bir hızda dönüyorsa, bir tur dönüş sonunda iç çemberlerden okunan bilgi miktarı daha az olacaktır. Tüm çemberlerden aynı hızda bilgi okunabilmesi için, diskin dönüş hızının bilgi okunan çemberin yerine göre ayarlanması gerekir. Eski CD-ROM sürücüler bu ayarlamayı yaparak her zaman aynı hızda bilgi okuyabilmektedirler. Ancak, yüksek dönüş hızında bu ayarlamayı yapmak zor olduğundan bundan vazgeçilerek sabit dönüş hızına geçildi. Bu nedenle yüksek hızlı CD-ROM sürücüler en dış çemberlerden yüksek hızda çalışırlarken, en iç çemberlerde hız 2.5 kat düşebilir. Üstelik CD-ROM disklere içten dışa doğru bilgi yazıldığı için, tam dolu olmayan disklerde maksimum hızlara ulaşılamaz.

       Okuma hızının dışında CD-ROM sürücünün performansını etkileyen diğer faktörlerden biri de, bilginin okunabilmesi için, bu bilginin okuma kafasının altından geçmesinin gerekmesidir. Bunun için, okuma kafasının doğru yere ulaşmasını ve diskin bir süre dönmesini beklemek gerekmektedir. Bu işlemlerin hızı, "erişim süresi" denilen bir sayıyla belirtilir. Erişim süresi özellikle diskten karışık bir şekilde bilgi okunurken performansı etkiler. Erişim süresi değeri ne kadar düşükse o kadar iyi olur.

       Performansı etkileyen bir diğer faktör, CD-ROM sürücünün tampon belleğidir. Tampon bellek, sürücünün içinde yer alan bellek miktarıdır. Diskten okunan bilgilerin bir kısmı burada saklanabilir ve gerektiğinde bilgisayara hızlı bir şekilde aktarılabilir. Tampon bellek miktarı ne kadar fazlaysa o kadar iyi olur.