KASA

KASA

       Bilgisayarın, ana kart, sabit disk, disket sürücü gibi elemanlarını bir arada tutan metal bir kutudur.Midi tower, mini tower, AT, ATX gibi farklı ana kart standartları olan kasalar bulunmaktadır. 

       AT , 286 işlemcili bilgisayarlardan Pentium' un ilk zamanlarına kadar kullanılan ana kart formudur. Ana kartın üzerinde bulunan klavye konnektörü büyük olup kasanın arkasındaki bir yuvaya girmektedir. Paralel ve seri portlar, giriş/çıkış arabirim kartıyla sağlanır ve kablolarla kasanın arkasındaki boşluklara takılır. IDE ve disket arabirimleriyle beraber ana karta entegre edildiler. PS/2 fare portunun yaygınlaşmasından sonra ana karttan kasaya giden bir kablo daha eklenmişti. AT güç kaynağında bulunan pervane, kasanın içindeki havayı emerek, güç kaynağının içinden geçirerek dışarı verir. Hızlı hava akımından sadece güç kaynağının içindeki parçalar yararlanmaktadır.. İşlemcilerin hızlarının artmasıyla ısınma problemleri artmıştır. Böylece yeni bir tasarımla ATX kasalar ortaya çıkmıştır.

       ATX kasalar, güç kaynağı dışındaki havayı emerek, doğrudan işlemcinin ve ana kartın üzerine üflerler. Böylece işlemci ve ana kartın ısınma problemi ortadan kalkmıştır. ATX güç kaynaklarının getirdiği bir özellik, güç düğmesinin mekanik olmamasıdır. Kasanın ön tarafındaki bir düğmeye basılması, ana karttaki bir devre tarafından algılanır ve bilgisayarın açılıp kapanmasını sağlar. Bu aynı zamanda bilgisayarın kendiliğinden kapanabilmesini mümkün kılar. ATX ana kartlarda paralel ve seri portlar, klavye, fare ve USB konnektörleri anakart üzerinde yer alır. Klavye ve fare konnektörleri PS/2 tipindedir.

Midi Tower Mini Tower AT ATX

 Şekil 2.76. Kasa Çeşitleri

 

Şekil 2.77. Kasanın İç Yapısı

 

HDD sürücü ışığı: HDD ile bilgisayar arasında
bilgi alış verişi yapıldığında
aktif olur.

 

 

kasapanel.bmp (138486 bytes) Power Düğmesi: Bilgisayarı açıp kapama düğmesidir

 

 

Reset tuşu: Bilgisayar kitlendiği zaman power düğmesine basmadan bilgisayarı yeni açılış haline getir.

Şekil 2.78. Kasanın Üzerindeki Tuşlar

 

İLETİŞİM

 

Şekil 2.79. Kasanın Üzerinde Bulunan Bağlantı Noktaları

     SERİ İLETİŞİM

       Bilgisayara verileri bir dizi şeklinde göndermek ve aynı şekilde almak için oluşturulmuş bir giriş/çıkış kapısıdır. Seri çıkış, bir kablo üzerinden verileri bir sıra halinde, her seferinde 1 bit olmak üzere yollar. Verilerin transfer edildiği kablolar iki tanedir. Bu şekilde bir kablodan veri gönderilirken diğerinden veri alınabilir. PC' nin seri giriş/çıkışları RS-232C olarak bilinen standartla uyumludur. Bilgi akışını UART denilen bir yonga kontrol eder. Eski PC' lerde kullanılan 8250/16450 adlı UART yongaları, modern PC' lerde yerini 16550 uyumlu yongalara bırakmıştır. Seri arabirimin bilgi aktarım hızı normalde en fazla 115 Kbit/saniyedir. Bu fazla yüksek bir hız olmasa da, çeşitli çevre birimler için yeterlidir.

       9 ve 25 pinlidir. Fareler ve yazıcılar bağlanır. PC' lerde genellikle daha hızlı olduğundan paralel yazıcılar kullanılır. Seri yazıcılar özel amaçlar için kullanılır. Kısaca COM Port (Communication Port) olarak da adlandırılır. Bir bilgisayarda birden fazla seri giriş/çıkış bulunabilir. Bunlar COM1, COM2 olarak adlandırılır.

     PARALEL İLETİŞİM

       İlk olarak Centronics adlı firma tarafından tasarlandığı için bu isimle de anılır. Seri giriş-çıkışlarda olduğu gibi paralel çıkışlarda da veri gönderilir. Ama bu sefer 1 bayt, her biri 1 bit olmak üzere 8 kanaldan gönderilir. Bitler aynı anda gönderildiğinden, kablo üzerinde birbirine paralel olarak gönderilmiş gibi olur. Seri arabirimden daha hızlıdır.  Bilgi aktarırken 150 Kbyte/saniye hızına kadar çıkabilir. Standart paralel arabirim sadece tek yönlü bilgi alışverişi için tasarlanmıştır.Modern PC'lerde ise EPP ve ECP adı verilen paralel port standartları desteklenir. Bu standartlarla bilgi alışverişi mümkün olmuş ve bilgi aktarım hızı on kat artmıştır.

       Paralel çıkışlara genellikle yazıcılar bağlanmaktadır. Bu çıkışlar LPT1, LPT2, vb. gibi adlandırılırlar. Seri giriş-çıkışa göre daha hızlıdırlar. Ancak kablo uzunluğu arttıkça, paralel çıkışların güvenirliği azalır. Aralarındaki mesafenin uzaması, paralel olarak gönderilen verilerin birbirleriyle karışması (crosstalk) olasılığını arttırır. Bu nedenle yazıcı kabloları belirli bir uzunluğu aşmaz.

     FARE PORTU

       PS/2 fareyi bilgisayara bağlamak için kullanılır.

      

Şekil 2.80. PS/2 ve Seri Fare Konnektörü

     KLAVYE PORTU

       Klavyenin bilgisayarla bağlantısı bu porttan yapılır. AT ve PS/2 olmak üzere iki tip klavye portu vardır.

Şekil 2.81. Klavye Konnektörleri

     USB (Universal Serial Bus)

       USB, fareden klavyeye tüm cihazlar zincirleme şekilde birbirine bağlar. USB portları ile 127 adede kadar cihaz bilgisayara eklenebilir.

usb portu.bmp (93686 bytes)

Şekil 2.82. USB Port ve Konnektör

     OYUN PORTU

       Oyun Çubuklarını bilgisayara bağlar. Genellikle ses kartının üzerinde bulunur.

 

     MONİTÖR PORTU

       Monitörü bilgisayara bağlamak için kullanılır. Genellikle görüntü kartının üzerinde bulunur.