monitor1

MONİTÖRLER

       Monitör, ekran olarak da bilinen, görüntüleri oluşturan, içeren ve sunan bir araçtır. Çıkış elemanı olarak kullanılır. Bilgisayarla kişi arasında iletişimi sağlar. 

       Bilgisayarların çoğunda CRT (Cathode-Ray-Tube), katot ışınlı monitörler kullanılır. CRT monitörlerin çalışma mantığı TV ile aynıdır. Flat panel olarak bilinen düz ekranlarda LCD (Liquid Crystal Display) monitörler ve Plazma monitörler kullanılır.  

       CRT (Cathode-Ray-Tube) Monitörler:

Şekil 2.52. CRT’ nin çalışma mekanizması

       CRT elektron parçacıklarının hareketini kolaylaştırmak için kullanılan havası alınmış bit tüptür. Elektrik sinyallerini kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) renkleri temsil eden 3 elektron ışınına çevirir. Bu 3 ışın hedef alandaki ışınları tutan metal tabakanın deliklerinden geçerek ekrana çarparlar. Katot tarafından yollanan elektron parçacıkları ekranın değişik kesimlerindeki piksel denilen noktalara çarparlar. Her piksel, elektronlar çarptığında parlayan 3 noktadan oluşur. Bu 3 nokta kırmızı, yeşil ve mavi olarak parlar. En kuvvetli elektron ışını, rengi oluşturur. Bu 3 renkten farklı renkler elde etmek için ışınların kuvvetleri değiştirilir. Örneğin, kuvvetli kırmızı, kuvvetli mavi ve zayıf yeşil mor rengi, kuvvetli yeşil, kuvvetli kırmızı ve zayıf mavi kahverengiyi oluşturur.

       LCD (Liquid Crystal Display) Monitörler:  

       LCD monitörler plastik bir tabaka içindeki sıvı molekülleri yansıtarak görüntü oluşturmaktadırlar. Özellikleri taşınabilir bilgisayarlarda kullanılmaları ve düşük güç harcamalarıdır.

Şekil 2.53. Diz üstü Bilgisayar

       Plazma Ekranlar  

       Geniş ekranlarda ve bazı diz üstü bilgisayarlarda kullanılır. Piksel’ ler kırmızı, yeşil, mavi renklere uygun olarak alt piksellerden oluşmuştur. Plazma durumundaki gaz alt pikseldeki fosforlarla etkileşerek renklendirilmiş ışıklar oluşturur. Alt piksellerin kontrol edilmesiyle 16 milyon değişik renk üretilir.

       Plazma ekranlar CRT ekranlara göre daha incedir. LCD ekranlara göre de daha parlak bir görüntü sağlamaktadır.

 

Şekil 2.54. Plazma TV

       ÇÖZÜNÜRLÜK:

       Çözünürlük, yatay ve dikey olarak ekrandaki nokta sayısıyla ölçülür. Çözünürlük yükseldikçe ekrana daha fazla bilgi sığar, ama ekrandaki görüntüler küçülür. Formatları, 640 X 480, 800 X 600, 1024 X 768

640 X 480 800 X 600 1024 X 768
Şekil 2.55. Monitörlerin Çözünürlükleri

 

       BÜYÜKLÜK:

       Monitör büyüklüğü ekranın köşegen uzunluğuyla ölçülür. Standart monitörler 14 veya 15 inç büyüklüğündedir. 1024 X 768’ den daha yüksek çözünürlüklerde rahat çalışabilmeleri için 17, 20 veya 21 inç büyüklüğündeki monitörler tercih edilir.

monitorkosegen.bmp (131382 bytes)

Şekil 2.56. Monitörlerin Ekran Büyüklüğünün Ölçümü

       NOKTA ARALIĞI:

       Ekranlardaki görüntü netliği, ekran yüzeyindeki noktaların arasındaki uzaklığa bağlıdır. Nokta aralığı ne kadar küçükse görüntü o kadar net olur.

 

nokta aralıgı0.39mm.bmp (127734 bytes) nokta aralıgı0.28mm.bmp (125550 bytes)
0.39mm 0.28mm

Şekil 2.57. Monitörlerdeki Nokta Aralığı